5 februari 2020

Dacia Felix in Tongeren


De Daciërs zijn ons algemeen bekend als de vroegere bewoners van Roemenië. De Romeinen veroverden hun land in 106 n.C. dat daardoor een provincie van het Romeinse Rijk werd.

Veel minder weten wij over de rijke voorgeschiedenis van de Daciërs, die verder teruggaat naar de Geten, Grieken, Scythen en zelfs de Kelten.

De tentoonstelling Dacia Felix in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren neemt ons mee op een reis terug in de tijd. Grote kaarten illustreren duidelijk welk volk waar leefde en wanneer. Bovendien staat overal een handige tijdsbalk bij.

De keur aan voorwerpen is afkomstig uit verschillende Roemeense musea en in het bijzonder uit the Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest waar de meesten onder ons niet zo gauw naartoe zullen gaan. Een unieke kans dus.

Opvallend zijn uiteraard de gouden en zilveren stukken, zoals de gouden paradehelm (425-375 v.C.) en de verguld zilveren paradehelm (400-300 v.C.), de kleine zilveren drinkbeker met gouden rand (50 v.C.- 50 n.C.) en de Koninklijke zilveren drinkbekers (340-330 v.C.). Verder natuurlijk de juwelen, in het bijzonder de spiraalvormige zilveren en gouden armbanden (100 v.C. – 50 n.C), maar ook het sierbeslag van het hoofdstel van paardentuigen in zilver en goud die duidelijk invloed van de Perzen en de Scythen tonen (400-300 v.C.).


Het is even wennen om tegen de chronologische draad in te lopen, terug in de tijd vanaf de Romeinen dus. Hierdoor komen, voor mij althans, de mooiste stukken op het einde. Al met al, is deze tentoonstelling, die trouwens nog tot 26 april 2020 loopt, absoluut de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten