21 januari 2013

Het Museum van Olympia in ere hersteld.

Er komt ook nog wel eens goed nieuws uit Griekenland!


Deze keer gaat het om kostbaarheden die begin 2012 uit het Archeologisch Museum van Olympia gestolen werden en die nu allemaal (73 stuks!) teruggevonden zijn. Dat mag inderdaad in de krant!

We herinneren ons nog heel goed de alarmerende berichten dat vanwege de bezuinigingen veel musea gesloten werden terwijl andere het met een minimum aan personeel moesten doen. Dit laatste was ook het geval toen twee gemaskerde mannen in Olympia binnendrongen en de dame die toen alleen dienst deed met een geweer bedreigden. Ze sloegen een aantal vitrines kapot en namen allerlei kleine kostbaarheden mee, vooral bronzen en terracotta beeldjes.

Tussen al deze stukken was ook een 3.200 jaar oude ring uit de bronstijd die onlangs te koop aangeboden werd voor 1,5 miljoen euro’s – ze doen niet minder! Gelukkig werd hij gespot door een undercover agent en dit spoor leidde uiteindelijk naar de overige museumstukken die in een veldje in de buurt van Patras begraven waren.

Eind goed, al goed …

5 januari 2013

Het Museum van Bagdad, Irak

Fantastisch nieuws! Het Museum van Bagdad zal binnenkort opnieuw opengesteld worden voor het publiek!
Na de val van Bagdad in 2003 ontstond er grote chaos aangezien de coalitietroepen geen duidelijke instructies hadden om het museum te beschermen. Plunderaars streken als aasgieren neer en vernielden of stalen alles wat ze in handen konden krijgen. Duizenden stukken verdwenen gewoonweg of vonden een onderkomen bij zogenaamde verzamelaars, veelal in het buitenland. Het museumpersoneel heeft zoveel mogelijk getracht om daar een stokje voor de steken en het is hun gelukt om toch een deel van de kostbaarheden te verstoppen. Hun geheim gaven ze aan niemand prijs, vriend noch vijand. Nu dat de situatie weer genormaliseerd is, komen die stukken gelukkig weer te voorschijn en terug in het museum.

Op het weblog van Gadling lees ik een artikel van Sean McLachlan die in het Nationaal Museum van Irak een kijkje mocht gaan nemen. Totnogtoe zijn er al 22 zalen klaar en moeten er nog vijf afgewerkt worden. Voor een deel zien de zalen er uit zoals vóór 2003, maar andere zalen zijn in een totaal nieuw jasje gestoken, moderner met betere verlichting en uitleg. In alle zalen is de uitleg trouwens nu keurig tweetalig: in het Arabisch en in het Engels. 

Het is echt de moeite om even de link van Gadling aan te slaan want de foto’s vallen onder copyright en er staat o.a. een schitterend Soemerisch beeldje van jade en goud bovenaan, een juweeltje zoals je er geen tweede vindt. Sean McLachlan vertelt hoe reuzenbeelden van Assyrische bewakers, Soemerische priesters en reliëfs met oorlogs- en jachtscènes uit de verschillende paleizen weer een plek gevonden hebben, tussen de kasten met cilindervormige zegels met afbeeldingen van het dagelijkse leven in Babylon in miniatuur. 

Ik zou er wat voor geven om daar een kijkje te gaan nemen, maar een reis naar Irak lijkt me nog steeds een gewaagde onderneming. Je moet natuurlijk wel bedenken dat dit Museum in Bagdad een van de grootste musea van het Midden-Oosten is en ons heel wat over het verleden van Irak kan vertellen.