15 december 2010

Dion, GR - Het Archeologisch Museum


Het heiligdom van Dion ligt aan de voet van de machtige Olympus. Koning Philippos II kwam hier herhaaldelijk om zijn overwinningen te vieren en Alexander de Grote was hier om zijn laatste offers aan de goden te brengen voor hij aan de oversteek naar Azië begon. Vanmorgen ben ik eerst het museum ingegaan, maar de elektriciteit was uitgeslagen, dus ben ik eerst maar naar de opgravingen gaan kijken. Nu, in de late namiddag probeer ik het nog eens. Het Archeologisch Museum ligt zo een 400 meter van het antieke Dion verwijderd. Het licht brandt er nu gelukkig weer en ik mag er ook fotograferen, wel zonder blits natuurlijk. 
Waarom nu precies weet ik niet, maar het museum valt tegen. Er staan wel wat gave en interessante stukken, maar de uitleg is minimaal of onbestaand en het museum is, in verhouding tot de grootte van het oude Dion, ook kleiner dat ik had verwacht. Nadat ik rond de opgravingen zoveel inspanning gedaan heb om me al de vindplaatsen in te prenten, mis ik hier bv. een plattegrond met de plek waar de beelden uit de tempels en dergelijke gevonden zijn. Ja, ik ben weer lastig, weet ik! Maar van een Museum verwacht ik toch meer dan van een opslagruimte – ja toch?

Ik ga nog even boven kijken waar nog minder staat, behalve … een orgel! Daar wordt niet mee aan de weg getimmerd, maar dit is toch echt het enige tot nu toe gevonden waterorgel uit de oudheid. Nee maar! Het toetsenbord moet je erbij denken maar het hele koperen pijpensysteem is aanwezig! Wat een ding! Dit is echt een unicum en dat maakt voor mij toch weer een heleboel goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten