1 april 2017

Pompei en de Grieken

Pompei wordt uiteraard gezien als een Romeinse stad bij uitstek waar het leven in 79 n.C. plots tot stilstand kwam met de catastrofale uitbarsting van de Vesuvius. Over de Griekse invloed wordt bijna nooit gerept en de aangekondigde tentoonstelling Pompei e i Graeci is zeker bedoeld om dit recht te zetten.

Pompei is, zoals vele steden in de regio, nauw verbonden met de Grieken die zich sinds eeuwen langs de kust van de middellandse zee gevestigd hebben. Deze tentoonstelling is samengesteld uit 600 stukken afkomstig uit Pompei zelf, maar ook uit Sorrento, Cumae, Capua, Poseidonia (Paestum), Metapontum en Torre di Satriana. Inscripties getuigen van de verschillende talen die in deze steden gesproken werden, zoals Grieks, Etruskisch en Paleoitalisch. Voorwerpen, afkomstig uit verschillende Italiaanse musea zijn onderverdeeld in 13 thematische afdelingen die elk een beeld schetsen van het leven en de monumenten aan de voet van de Vesuvius.

De tentoonstelling Pompei e i Greci loopt van 13 april tot 27 november 2017 op het terrein van het antieke Pompei .

Jammer genoeg zijn we te laat om de pas gerestaureerde Venus in Bikini op haar oorspronkelijke pel terug te zien. Ter gelegenheid van de Dag van Vrouw stond deze marmeren godin voor één dag terug in haar eigen domus. Dat was dus alleen op 8 maart jl. en je moest dus wel toevallig in de buurt zijn om dit te mogen beleven. De schitterende Venus in Bikini is nu weer vertrokken naar het Archeologisch Museum van Napels (MANN).


Dit beeld werd gevonden in de kast van een van de antieke huizen van Pompei  waar het opgeborgen werd tijdens de werken die daar uitgevoerd werden n.a.v. de aardbeving van 62 n.C. Het diende heel waarschijnlijk als decoratie in het impluvium, het water bassin in het midden van het atrium. Dit soort beeldjes is van Griekse oorsprong waar ze in de 3de eeuw v.C. zeer populair waren.

[Beide foto's van Pompeii

Geen opmerkingen:

Een reactie posten