14 april 2012

Fethiye, TK

Het Archeologisch Museum van Fethiye is er niet eentje om er speciaal naartoe te gaan, wel natuurlijk als je in de buurt bent en een liefhebber bent bovendien – mijn geval uiteraard.

Het is ook maar heel klein en een beetje verouderd museum maar er staan wel een paar voorwerpen die de moeite waard zijn. Zo bijvoorbeeld ligt hier het originele mozaïek uit de Tempel van Apollo in Letoon (4de eeuw v.C.) te pronken samen met de originele stele waarop de wet van Pixodaros, satraap van Karië, te lezen staat zowel in het Grieks als in het Lycisch en in het Aramees en die dateert uit de tijd van Artaxerxes. De kopies van deze stukken hadden mijn nieuwsgierigheid gewekt tijdens een eerder bezoek aan Letoon, dat op zich natuurlijk ook de moeite waard is.

Ook te bewonderen is een kleinere stele uit Tlos, die op zeer unieke wijze verklapt hoeveel de burgers moesten betalen voor de herstellingswerken nadat de stad door een aardbeving getroffen was.

Er zijn hier natuurlijk ook de gebruikelijke voorwerpen te zien zoals glaswerk, aarden potten, munten uit verschillende perioden in verschillende metalen, gouden juwelen and delen van beelden, vooral Romeins dan.

Zoals altijd ben ik heel blij om de voorwerpen met eigen ogen te zien. Een bezoekje aan de nabij gelegen Turkse Konditorei voor een echte Turkse koffie met pistachebaklava rondt mijn bezoek af – allicht !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten