8 januari 2012

Koningsgraf van Vergina, GR

Een absoluut topstuk is de grote tumulus in Vergina waar het graf van Koning Philippus II van Macedonië in 1977 nog puntje gaaf ontdekt werd.

Wie vandaag de dag naar Vergina trekt vindt daar onder de 13 meter hoge en 100 meter in doorsnee metende grafheuvel een keurig aangelegd museum. Het is een absoluut unieke ervaring om daar rond te lopen, want je valt van de ene verbazing in de andere. Jammer alleen dat je er geen foto’s mag nemen, ook niet zonder blits.

De grote trekpleister is uiteraard het graf dat toegeschreven wordt aan Koning Philippus II van Macedonië, de vader van Alexander de Grote. De voorwerpen die in dit graf bijgezet werden zijn inderdaad een koning waardig, met als klapstuk de 7,820 kilo wegende gouden larnax en de schitterende gouden kroon van 714 gram. Onder deze grote tumulus heeft men ook het graf van een jonge Macedonische prins gevonden (misschien wel dat van Alexander IV, de zoon van Alexander de Grote) en het zogenaamde graf van Persephone, vernoemd naar de schitterende fresco’s op de wanden van deze tombe.

In feite wil even stil blijven staan bij dit laatste graf, niet meteen de grote blikvanger maar wel zo uitzonderlijk. De kordate verfstroken, de kleurschakeringen, de diepte van de taferelen zijn absoluut subliem. Je zou bijna zeggen dat dit modern is, zo goed heeft men hier met een paar lijnen taferelen met een enorme vaart en daadkracht neergezet. En nu vind ik toevallig dit korte filmpje op YouTube dat in het kader van de tentoonstelling “Alexandre le Macédonien” in het Louvre is opgenomen. Een ware lust voor het oog – kijk maar:

Knap toch dat iets dat 2.500 jaar oud zooooo goed bewaard gebleven is hé?

4 opmerkingen: